sâmbătă, 31 martie 2012

Micuţul tău merge singur cu avionul!

O intrebare pe care am întâlnit-o constant de-a lungul anilor în meseria mea este "Ce acte sunt necesare pentru ca un minor să călătorească cu avionul?
Noi îi numim simplu UM (Unaccompanied Minor), iar mie îmi sunt extrem de dragi acesti mici pasageri...te aştepti probabil să vină furtuna odată ce apar în aeroport sau la bordul aeronavei, însă aşteptările îţi sunt de cele mai multe ori înşelate. Nu ştiu cum se întâmplă, dar parcă în loc de copiii răzgâiaţi, obraznici şi alintaţi de care părintele te avertizează că ţi-l va înmâna cu inima strânsă, tu primeşti un înger coborât din paradis să-ţi însenineze ziua. Sunt atât de drăgălaşi şi de frumoşi, timizi sau zâmbitori, mereu extrem de emoţionaţi de călătoria cu avionul, probabil nici nu realizează că vor fi fără părinţi pentru câteva ore. Iar politeţea lor întrece de cele mai multe ori orice carte scrisă despre reguli de purtare! Ok, dacă sunt mai mult de doi la zbor, atunci se riscă un remake după "Unaccompanied Minors" (http://www.imdb.com/title/tt0488658/), varianta îmbunătăţită! ;)


Dar vorbeam de acte necesare iniţial! Astfel:

În funcţie de compania aeriană cu care călătoreşte minorul, există sau nu pentru acest serviciu şi o taxă ce trebuie plătită. Astfel, pentru compania Copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 5 ani pot călători neînsoţiţi dacă părintele sau tutorele:

·   Anunţă acest fapt încă din momentul rezervării biletului de călătorie;

·   Solicită un însoţitor din partea companiei transportatoare, căruia îi va plăti un bilet dus-întors (depinde de compania aeriană cu care călătoreşte  minorul);

·   Primeşte confirmarea din partea companiei pentru transportul minorului (şi existenţa însoţitorului, după caz);

·   Completează obligatoriu formularul de cerere de însoţire U.M. (Unaccompanied Minor) existent la ghişeul de înregistrare.

·   Copiii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 12 ani pot călători neînsotiţi de părinţi sau tutori dacă:
      ·   Părintele sau tutorele anunţă acest fapt încă din momentul rezervării biletului de călătorie şi primeşte confirmarea din partea companiei aeriene pentru transportul minorului;
      ·   Părintele sau tutorele completează obligatoriu formularul de cerere de însoţire U.M. existent la ghişeul de înregistrare.

·   Copiii cu vârsta cuprinsă între 12 şi 18 ani vor fi consideraţi minori neînsoţiţi şi trataţi ca atare numai la cererea expresă a părintelui sau tutorelui.

·   Cetăţenii români (indiferent de rezidenţa acestora), cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani pot călători numai dacă îndeplinesc următoarele condiţii :

·   Să fie în posesia unei declaraţii autentificate notarial, din partea ambilor părinţi, din care să rezulte că aceştia sunt de acord ca minorul să călătorească însoţit de un reprezentant al companiei aeriene;

·    Părintii să completeze obligatoriu formularul de cerere de însoţire U.M. existent la ghişeul de înregistrare.

În cazul în care un cetăţean român cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani călătoreşte însoţit numai de un singur părinte, părintele în cauză va trebui să se afle în posesia unei declaraţii autentificate notarial, din care să rezulte că celălalt părinte este de acord cu călătoria copilului însoţit numai de respectivul părinte.





În funcţie de compania aeriană cu care călătoreşte minorul, există sau nu pentru acest serviciu şi o taxă ce trebuie plătită. Astfel, pentru compania 
aeriană CARPATAIR, de exemplu nu se percepe nici o taxă, acest serviciu fiind gratis, compania TAROM va percepe o taxă de 40eur/sens pentru transportul minorilor neinsoţiţi pe cursele sale externe si 20eur/sens pentru cursele interne, inclusiv pentru biletele premiu Flying Blue, minorii cu vârsta de 2-18 ani care călătoresc cu compania BLUEAIR vor plăti o taxă de 50eur/segment. Tot ce trebuie să faceţi este să vă interesaţi din timp la compania transportatoare ce acte sau taxe suplimentare sunt necesare pentru ca minorul să poată călători singur.

Nu vă îngrijoraţi, indiferent cu ce companie va călători micuţul vostru, va fi pe mâini sigure tot timpul!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu