joi, 17 mai 2012

Grădinile botanice din România


Probabil că nu este o lună mai potrivită decât mai pentru o plimbare în Grădina Botanică.REALITATEA.NET îţi arată care sunt cele mai frumoase grădini botanice din România şi ce vei găsi la o vizită în acestea.
Grădina Botanică din Cluj-Napoca
Grădina Botanică din Cluj

Nu încep întâmplător cu această grădină botanică, deoarece este una dintre cele mai frumoase din Europa. Găsim aici plante specifice tuturor zonelor din România, de la specii care cresc în Carpaţii înalţi la cele specifice Dobrogei şi litoralului Mării Negre.

Sunt însă şi plantele tropicale, prezentate în sere superbe, extrem de bine îngrijite. Găsim şi câteva specii de plante specifice Caucazului şi munţilor Himalaya.

Nu rataţi grădina japoneză şi grădina romană, prima cu un pârâu şi o căsuţă în stil japonez, a doua cu vestigii arheologice şi aranjamente specifice acestei civilizaţii.

Suprafaţă: 14 ha
Adresă: str Republicii, nr 42
Program de vizitare: 8-19
Bilet intrare: 5 lei

Grădina Botanică din Iaşi
alt

Cea mai veche grădină botanică din România, deschisă încă din 1856 de naturalistul Anastasie Fătu prezintă, printre altele, cea mare colecţie de soiuri de trandafiri din România. Cele 800 de soiuri ocupă însă o mică parte din imensa grădină, care se întinde pe 100 de hectare.

Colecţia de crizanteme este şi ea impresionată - 469 de soiuri. Grădina este împărţită în 12 sectoare, unul dintre acestea fiind cel de sere. Crizantemele se află în una dintre aceste sere, alături de cele 36 de soiuri de azalee. Crizantemele pot fi admirate în luna octombrie, iar azaleele - în februarie. În alte spaţii încălzite sunt plante mediteraneene, tropicale, subtropicale.

Suprafaţă: 100 ha
Adresă: Dumbrava Roşie 7-9
Program de vizitare: 9-20 (serele sunt închise miercurea)
Bilet intrare: 5 lei

Grădina Botanică din Bucureşti
alt
Grădina este comparabilă ca dimensiuni cu cea din Cluj-Napoca, întinzându-se pe 17,5 hectare. Găsim aici circa 10.000 de plante, aduse din mai toate ţările Globului.

Serele tropicale au fost redeschise recent, iar vizitatorii au parte acum de o excursie printre plantele specifice acestei zone. În această perioadă a anului pot fi admiraţi, în sere, cactuşi în floare, portocali cu fructe coapte, dar şi minunatele şi viu coloratele orhidee.

Nu rataţi nici muzeul Grădinii Botanice, găzduit de o clădire în stil brâncovenesc, situat la intrarea în grădină. Găsim în muzeul 5.000 de specii de plante, dintre care 1.000 sunt exotice.

Suprafaţă: 17,5 ha
Adresă: Şoseaua Cotroceni 32
Program de vizită: 8-20 (serele pot fi vizitate marţi, joi, sâmbătă şi duminică între 9 şi 13)
Preţ bilet: 5 lei, 2 lei redus

Grădina Botanică din Jibou, Sălaj
alt
Înfiinţată în 1968 de profesorul Vasile Fati, grădina ocupă 24 de hectare şi dispunde de numeroase plante exotice, prezentate atât în spaţiu deschis, cât şi în serele cu forme sferice.

Grădina Botanică "Vasile Fati" este organizată pe sectoare, fiecare sector grupând plantele dintr-un anumit punct de vedere. Găsim un complex de sere colecţionare, de microproducţie şi cercetare, dar şi un acvariu, un parc zoo şi o superbă grădină japoneză.

Suprafaţă: 24 ha
Adresă: Parcului, 14
Program de vizitare: 8-19
Preţ bilet: 5 lei (redus 3 lei)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu