miercuri, 4 aprilie 2012

De Paşte - Maramureş de vis cu Mocăniţa


Chiar dacă Sărbătoarea Pascală nu este tradiţională pentru plecat de acasă, cei care doresc să-şi petreacă mini-vacanţa într-un mod inedit o pot face, fireşte, cu mocaniţa. Şi nu oricum, pentru că vă recomand un tur prin Maramureş pentru a vă bucura de natură şi trenul de epocă de la Vişeu.


Mocăniţa de pe Valea Vaserului este unică în felul ei, fiind singura cale ferată forestieră din România aflată încă în funcţiune, ce foloseşte vagoane trase de locomotive cu aburi. Deserveşte atât traseele de agrement pentru turişti cât şi servicii de transport al buştenilor către punctele de prelucrare a lemnului din Vişeu. 

În trecut, prin secolul al 18-lea, buştenii erau aduşi în aval pe Vaser cu ajutorul plutăritului. În anii '30 a început construcţia unor căi ferate forestiere în mai multe zone ale ţării, destinaţia lor fiind exclusiv industrială, pentru înlocuirea cu succes a vechilor metode de transport pe apă. Au funcţionat până în anii '90 când, datorită schimbărilor economice şi a lipsei de interes au fost desfiinţate una câte una. Singura care a supravieţuit a fost cea de pe Vaser. Deşi s-au produs locomotive cu abur până în 1986, ulterior majoritatea au intrat în paragină, fiind dezmembrate şi vândute cu bucata la fier vechi sau piese întregi peste hotare. Această situaţie dezolantă nu dădea mari şanse de viitor mocăniţei, dar totuşi inevitabilul nu s-a produs. Ajutorul a venit din afară, din partea fundaţiei elveţiene Hilfe für die Wassertalbahn, o adevărată gură de oxigen pentru căile ferate forestiere din România. Cu ajutorul fundaţiei, drumul către sălbatica Vale a Vaserului a fost refăcut. Măriuţa, locomotiva care ani de zile a servit drept piesă de muzeu, a fost reparată şi în scurt timp gata de drum. Au fost restaurate vagoanele vechi, altele au fost cumpărate şi adaptate în scopuri turistice. De asemenea, depoul şi gara istorică au fost refăcute. În ajutorul Măriuţei a fost adusă Elveţia. Pe Valea Vaserului sunt azi 4 locomotive în stare de funcţionare, alături de cele două activând Cozia-1 şi Krauss.


Se zice că Mocaniţa merge atât de încet, încât poţi coborî să bei apă şi să urci în mers ceva mai încolo. Nimic mai neadevărat, mocăniţa se avântă curajos printre casele oamenilor ce se adună pe la porţi şi salută cu zâmbetul pe buze turiştii. Mai mult ca sigur că timpul se măsoară în acest colţ de Maramureş după mersul ei. Ecartamentul e îngust, de pe vremea Imperiului Austro-Ungar. Calea ferată e înghesuită pe malul drept al Vaserului şi ai impresia că treci de-a dreptul prin curţile localnicilor.

Programul mocaniţei

8, 15 (cu program surpriza), 16, 17, 19, 21 aprilie 2012, plecare din Viseu de Sus (10.00) pana la Paltin si intoarcere in Viseu (~15.00).
Pretul biletelor: adulti 49,- Ron, studenti, pensionari 43,- Ron, copii 36,- Ron.
In gara mocanitei Viseu de Sus veti fi intampinati cu o tuica buna, cafea si placinta din partea casei iar la Paltin graterele vor sfarai contra cost.
Din gara Viseul de Sus puteti pleca si cu un suvenir, un calendar,un album foto, un magnetel.

Locurile sunt limitate iar rezervari se pot face la telefon: 0744 686 716 sau prin email la: info@cffviseu.ro. Mai multe detalii pe www.cffviseu.ro

Traseul Mocaniţei
Din anul 2000 circulă regulat pe Valea Vaserului trenul cu abur pentru turişti. Sezonul începe primăvara (mai) şi se sfârşeşte toamna (octombrie).

Traseul este nemaipomenit, iar şuierăturile periodice ale Elveției, care parcă salută fiecare gospodărie pe lângă care trece, întregesc tabloul perfect al unei călătorii de vis.

Trenul turistic urcă  până  la staţia Paltin (km 21,6), aproximativ două ore departare de Vişeu de Sus, acolo unde s-a amenajat un loc placut pentru popas. Până la întoarcerea trenului, în Paltin, turiştii pot să îşi petreacă puţin timp în natură, să facă un picnic sau să admire panorama de pe platforma amplasată pe stanca din apropiere.
Dupa 45 de minunte Mocaniţa opreşte în staţia Novat pentru 15 minunte,  o pauză de cafea.
La km 15 Mocaniţa se opreşte pentru alimentare cu apă, staţionează 10 minunte.
După aproape  două ore, Mocaniţa ajunge în staţia Paltin, staţionează 90 de minunte.

Se spune că puţine sunt momentele cu adevărat speciale care ne rămân întipărite pe veci în memorie, iar plimbarea cu mocăniţa este unul dintre ele. O astfel de călătorie o faci o dată în viaţă. Farmecul locomotivei cu aburi, pitorescul peisajului, relaxarea oamenilor, totul este de neuitat. Mocăniţa de pe Valea Vaserului ne aduce aminte de locurile minunate pe care le avem. Este o moştenire pe care nu trebuie să o pierdem. Cei din Vişeu au depus mari eforturi pentru a o repune în funcţiune iar turiştii români şi străini deopotrivă vin în valuri şi sunt încântaţi de ceea ce văd.

Mocăneală plăcută!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu