duminică, 8 aprilie 2012

O tara mica, dar fermecatoare!



Irlanda e o tara tare mica. Chiar irlandezii spun ca nu te poti rataci in ea mai mult de o ora pentru ca dupa orice delusor sau cotitura dai peste o casa. Ma refer aici la Republica Irlanda si nu la cea de nord, sub conducere britanica (unde oricum ai nevoie de alta viza).


Potrivit atractiei exercitata asupra turistilor, Irlanda este o destinatie la superlativ, care adesea este caracterizata de clisee precum cea mai verde tara, plina de cei mai prietenosi oameni, care ar fi cu totii genii daca nu ar fi atrasi de multimea de pub-uri. Irlanda este intr-adevar o tara verde - un beneficiu al ploilor abundente, iar locuitorii sunt renumiti pentru amabilitate. De asemeni tara se lauda cu patru castigatori ai premiului Nobel pentru literatura. Este deja cunoscut obiceiul irlandezilor de a compune versuri, care trebuiesc neparat recitate in pub.





 Irlanda de alta data era prea rece si intunecata pentru a-i atrage pe romani. Se spune chiar ca romanii confundau Irlanda cu coasta de vest a Spaniei. Celtii au continuat sa venereze soarele pana in secolul V, cand Sfantul Patrick a reusit sa converteasca populatia la crestinism. Astazi, vizitatorii gasesc in mica Irlanda un peisaj superb si o multime de zone ferite de civilizatie, care asteapta sa fie explorate. Regiunea Burren este un loc extraordinar, cu izvoare subterane, caverne, prapastii si crapaturi. Cele mai cunoscute sunt Pesterile Aliwee, care se afla intr-o remodelare continua.

Zonele din jurul Killarney sunt ideale pentru drumetii si ciclism. Daca vizitati Insulele Aran, nu ratati Inis Meain, Cloncmanois si Connemara, Galway si Sligo, pentru a petrece experiente minunate in natura. Irlanda ar fi o destinatie ideala, daca n-ar avea vremea capricioasa. Ar fi insa o prostie ca acest lucru sa va opreasca. Si daca incepe sa ploua cu galeata, puteti oricand sa va refugiati in cel mai apropiat pub, sa savurati o halba de bere.

Principalele atractii turistice

• Trinity College este o oaza de eleganta elisabetana in centrul Dublinului si locul in care se afla faimoasa Carte a lui Kells. Aici au studiat personalitati precum Oscar Wilde, Bram Stoker si Samuel Beckett.

• Admirati cartile rare si artefactele bibliotecii Chester Beatty din Dublin, a carei colectie include unele dintre cele mai remarcabile exemplare ale Coranului din lume, precum si unul dintre cele mai vechi fragmente biblice din lume.

• Vizitati magazinul Guinness, parte a fabricii de bere si una dintre cele mai vizitate atractii ale Dublinului. Descoperiti istoria acestei marci de bere.

• Vizitati temnita Kilmainham Gaol, locul in care au fost inchisi majoritatea celor care au luptat impotriva Marii Britanii si unde liderii rascoalei de Paste din 1916 au fost executati.

• Explorati locurile de inmormantare de la Bru na Boinne, la vest de Drogheda in tinuturile Louth si Meath, care sunt mai vechi decat piramidele. Printre acestea, Newgrange este cel mai remarcabil mormant compartimentat, construit cu aproximativ 5.000 de ani in urma.

• Admirati salbaticia tinutului Connemara, inclusiv singurul fiord al Irlandei in portul Killary si reteaua de drumuri prin lantul muntos Twelve Bens.

• Dansati dupa ritmurile traditionale in barurile din tinutul Clare - Kilfenora, Lisdoonvarna si Corrofin sunt locuri in care puteti asculta muzica irlandeza originala.

• Vizitati cele aproximativ 2.000 de forturi din piatra, imprastiate pe teritoriul tinutului Clare, faimos datorita peisajului compus din roci calcaroase, The Burren.

• Nu ratati colectia de castele medievale ale Irlandei. Unele sunt atractii turistice (Blarney in tinutul Cork), iar altele sunt hoteluri de lux (Dromoland in tinutul clare si Ashford in tinutul Galway).

• Vizitati orasul medieval Kilkenny. In timpul festivalurilor puteti profita la maximum de barurile si viata de noapte a orasului.

• Explorati Irlanda pe jos, parcurgand cele 31 de trasee. Cel mai faimos este Wicklow Way, care merge din suburbiile Dublinului pana in tinutul Carlow.

• Explorati Ring of Kerry, un drum pitoresc de 180km in jurul peninsulei Iveragh, cu numeroase abateri spre coasta si insule precum Skellig Michael, unul dintre cele mai stancoase colturi ale Irlandei.

• Vizitati insulele Irlandei, cu atractii de la gradinile italiene din Garinish pana la salbatica Tory. Nu uitati insulele Aran.



Gastronomie

Irlanda este o tara agricola, faimoasa pentru carne, bacon, carne de pasare si produse lactate. Capitala Dublin are o selectie de restaurante pentru fiecare buzunar, la fel ca toate marile orase. Recent, Irlanda a devenit o destinatie obligatorie pentru toti gurmanzii. In toata tara au loc cursuri de gatit, de la cele din scoli pana la cursuri oferite de bucatari entuziasti in restaurantele rurale.

Ceaiul (Tea) inseamna deseori o masa completa, cu sandvisuri si prajituri. Specialitatile nationale includ crevetii, stridiile, tocana irlandeza (din carne de berbec sau vita, cu cartofi, ceapa, morcovi si usturoi), picioare de porc si un sufle din alge marine. Bauturile nationale sunt whiskey (care este maturat timp de sapte ani intr-un butoi din lemn), cafeaua irlandeza (o cafea tare, cu zahar brun, whiskey si frisca) si Guinness, una dintre cele mai populare bauturi din lume.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu